En nylig publisert studie i *Communications Medicine* har avdekket en sammenheng mellom senere frokosttidspunkt og økt dødelighet blant eldre voksne. Forskere fra University of Manchester fulgte nesten 3000 eldre over flere tiår for å undersøke hvordan måltidstidspunkt endrer seg med alderen og hvordan dette relaterer seg til helse og levetid.
Studien viste at eldre har en tendens til å spise både frokost og middag senere etter hvert som de blir eldre. Spesielt ble senere frokosttidspunkt assosiert med høyere dødelighet. Fysiske og psykiske helseproblemer, som tretthet, dårlig munnhygiene, depresjon og angst, ble også knyttet til senere frokosttidspunkt. I tillegg fant forskerne at genetiske faktorer relatert til en kveldskronotype påvirker når eldre spiser sine måltider.
Disse funnene antyder at tidspunktet for måltider kan være en enkel indikator på helse og levetid hos eldre. Å forstå disse mønstrene kan bidra til å utvikle strategier for å fremme sunn aldring og redusere risikoen for tidlig død.