Eleven Madison Park gjeninnfører kjøtt på menyen etter fire år som vegansk restaurant

Hovedpunkter:

  • Eleven Madison Park gjeninnfører kjøtt og sjømat på menyen fra 14. oktober 2025.
  • Restauranten vil tilby både plantebaserte retter og utvalgte animalske produkter.
  • Beslutningen er delvis økonomisk motivert for å tiltrekke flere gjester.
  • Kritikere stiller spørsmål ved restaurantens forpliktelse til bærekraft.
  • Endringen markerer en betydelig vending fra restaurantens tidligere veganske profil.

Den anerkjente New York-restauranten Eleven Madison Park, ledet av kjøkkensjef Daniel Humm, har annonsert at de fra 14. oktober 2025 vil reintrodusere kjøtt og sjømat på menyen. Dette markerer en betydelig endring fra restaurantens helveganske profil, som ble innført i 2021 av hensyn til bærekraft og miljø.

I en uttalelse forklarte Humm at selv om den plantebaserte menyen hadde skapt noe meningsfullt, hadde den også utilsiktet ekskludert enkelte gjester. Han understreket viktigheten av å skape et inkluderende miljø hvor alle føler seg velkomne rundt bordet.

Den nye menyen vil fortsatt ha en plantebasert grunnmur, men vil også inkludere utvalgte animalske produkter som fisk, kjøtt og den tidligere signaturretten, honning-lavendel-glassert and. Humm påpekte at selv om enkelte retter vil inneholde kjøtt eller sjømat, vil majoriteten av måltidet forbli plantebasert.

Beslutningen om å gjeninnføre animalske produkter er delvis økonomisk motivert. Humm innrømmet at det hadde vært utfordrende å tiltrekke større selskaper til en helvegansk restaurant, og at salget av vin hadde gått ned etter overgangen til en plantebasert meny.

Kritikere har stilt spørsmål ved restaurantens forpliktelse til bærekraft og dyrevelferd, og noen uttrykker skuffelse over det de ser på som en tilbakegang fra tidligere prinsipper. Humm har imidlertid alltid identifisert seg mer som "pro-planet" enn som veganer, og har understreket at endringen er ment å gjøre restauranten mer inkluderende.

Denne vendingen fra en helvegansk til en mer fleksibel meny reflekterer de pågående utfordringene i restaurantbransjen med å balansere bærekraft, økonomi og kundetilfredshet.