Norske myndigheter har nylig besluttet å forby bruken av bisfenol A (BPA) i mat- og drikkeemballasje. Dette vedtaket kommer som en respons på økende bekymringer knyttet til stoffets helseeffekter.
Bisfenol A er et kjemikalie som brukes i produksjonen av polykarbonatplast og epoksyharpiks, og finnes ofte i produkter som hermetikkbokser, drikkeflasker og matbeholdere. Stoffet er kjent for sine hormonforstyrrende egenskaper, og kan påvirke reproduksjonsevne, nervesystem og blodsukkerregulering.
Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) har nylig senket den tolerable daglige inntaksmengden (TDI) for BPA til 0,2 nanogram per kilo kroppsvekt per dag, en reduksjon på 20 000 ganger fra tidligere grenseverdier. Dette skyldes nye studier som viser at selv lave doser av BPA kan ha skadelige effekter på immunsystemet.
Forbrukerrådet og Naturvernforbundet har lenge etterlyst strengere reguleringer av BPA i matemballasje. De har påpekt at stoffet fortsatt finnes i produkter som hermetikkbokser og drikkeflasker, til tross for kjente helsefarer.
Forbrukere anbefales å velge BPA-frie produkter og unngå å varme opp mat i plastbeholdere, da varme kan øke risikoen for at BPA lekker ut i maten. Alternativt kan man benytte beholdere av glass eller rustfritt stål for oppbevaring og oppvarming av mat.
Dette forbudet markerer et viktig skritt mot å beskytte folkehelsen og redusere eksponeringen for skadelige kjemikalier i hverdagen.