Regjeringen innfører ny lov for å redusere matsvinn

Hovedpunkter:

  • Ny lov pålegger matprodusenter og butikker å redusere matsvinn.
  • Tiltak inkluderer donasjon av overskuddsmat og nedprising av varer nær utløpsdato.
  • Loven gjelder for alle virksomheter som produserer, distribuerer eller selger mat i Norge.
  • Målet er å halvere matsvinn innen 2030, i tråd med FNs bærekraftsmål.
  • Organisasjoner som Framtiden i våre hender støtter tiltaket.

Regjeringen har nylig vedtatt en ny lov som har som mål å redusere matsvinn i Norge. Loven pålegger matprodusenter, grossister og butikker å implementere tiltak for å minimere mengden mat som kastes. Dette inkluderer blant annet donasjon av overskuddsmat til veldedige organisasjoner og nedprising av varer som nærmer seg utløpsdato.

Ifølge regjeringens forslag skal matprodusenter og grossister sette i verk tiltak for å donere overskuddsmat til matsentraler og andre veldedige organisasjoner. Butikker som selger direkte til forbrukere, skal implementere tiltak for nedprising og aktiv markedsføring av næringsmidler med kort holdbarhet. Loven gjelder for alle offentlige og private virksomheter som produserer, distribuerer, omsetter eller serverer næringsmidler i Norge.

Målet med loven er å halvere matsvinn innen 2030, i tråd med FNs bærekraftsmål. Organisasjonen Framtiden i våre hender har lenge arbeidet for slike tiltak og uttrykker støtte til den nye loven. Leder Anja Bakken Riise uttaler at det er på høy tid med slike reguleringer, gitt at Norge årlig kaster nok mat til å mette over én million mennesker.

Flere aktører i matbransjen har allerede tatt initiativ for å redusere matsvinn. For eksempel har NorgesGruppen, som står bak kjeder som Kiwi, Meny, Spar og Joker, halvert matsvinnet i sine butikker siden 2015. Konsernsjef Runar Hollevik understreker viktigheten av å fortsette arbeidet med å redusere matsvinn, både for miljøet og samfunnet.

I tillegg har KIWI satt seg som mål å redusere matkasting med 60 prosent innen 2025 og rapporterer at de allerede har oppnådd en reduksjon på 46 prosent.

Loven forventes å ha betydelige miljømessige og økonomiske fordeler. Matproduksjon står for over én tredjedel av menneskeskapte klimagassutslipp globalt, og matsvinn alene utgjør 8-10 prosent av disse utslippene. En halvering av matsvinnet er derfor vurdert som et av de mest effektive tiltakene for å redusere klimagassutslipp.

Regjeringen understreker at loven er et viktig skritt mot en mer bærekraftig fremtid og oppfordrer alle aktører i matbransjen til å samarbeide for å nå målet om redusert matsvinn.