Sjokoladepriser når nye høyder: Forbrukere må forberede seg på økte kostnader

Hovedpunkter:

  • Kakaoprisene har steget kraftig de siste årene, med en økning på over 135 prosent siden starten av 2024.
  • Dårlige værforhold og sykdommer i Vest-Afrika har ført til redusert kakaoproduksjon.
  • Økt etterspørsel etter sjokolade globalt bidrar til prisøkningen.
  • Sjokoladeprodusenter vurderer prisøkninger og reduksjon i produktstørrelser for å håndtere kostnadene.
  • Forbrukere kan forvente høyere priser på sjokoladeprodukter i tiden fremover.

Sjokoladeelskere over hele verden må forberede seg på høyere priser i tiden som kommer. Kakaoprisene har steget dramatisk de siste årene, med en økning på over 135 prosent siden starten av 2024. Denne prisøkningen skyldes hovedsakelig dårlige værforhold og sykdommer som har rammet kakaoproduksjonen i Vest-Afrika, hvor omtrent 75 prosent av verdens kakao dyrkes.

I tillegg har økt etterspørsel etter sjokolade globalt, spesielt i land som Kina og India, bidratt til å presse prisene oppover. For å håndtere de økte kostnadene vurderer sjokoladeprodusenter som Marabou å redusere størrelsen på produktene sine. For eksempel har Marabou annonsert at de vil redusere størrelsen på sin 200 grams sjokoladeplate med 20 prosent.

Forbrukere kan derfor forvente høyere priser og mindre sjokolade for pengene i tiden fremover. Det er viktig å være oppmerksom på disse endringene og tilpasse seg den nye prisrealiteten i sjokolademarkedet.