Studenter over hele landet uttrykker misnøye med de økende prisene i studentkantinene. Mange opplever at prisene ikke samsvarer med deres økonomiske situasjon og velger derfor å ta med matpakke hjemmefra for å spare penger.
Ved OsloMet har studenter som Karoline og Simran valgt å ta med egen matpakke, da de mener kantineprisene er for høye. De påpeker at de kan få de samme produktene billigere i dagligvarebutikker.
Studentsamskipnadene forklarer prisøkningene med økte kostnader på råvarer og drift. Lene Kvale, markedskoordinator i SiO Mat og Drikke, uttaler at de jobber for å effektivisere driften og velge rimeligere produkter, men at prisøkninger har gjort det nødvendig å justere prisene.
I Bergen har Sammen-kantinene også økt prisene, noe som har ført til at studenter som Aina Øye Nilsson mener prisene burde være mer studentvennlige. Hun uttrykker bekymring for at høyere priser kan føre til at studenter må finne andre løsninger, noe som kan påvirke studiehverdagen negativt.
Prisforskjellene mellom kantinene og dagligvarebutikkene skaper frustrasjon blant studentene. En undersøkelse viser at enkelte varer i kantinene koster vesentlig mer enn i butikkene, noe som får studenter til å føle seg utnyttet.
Studentsamskipnadene understreker at de forsøker å holde prisene så lave som mulig og tilpasse tilbudet til studentenes behov. Likevel fortsetter debatten om hvorvidt prisene i studentkantinene er forenlige med studentenes økonomiske situasjon.