Norske forskere advarer: Pølser kan øke risikoen for tarmkreft

Hovedpunkter:

  • Forskere advarer om at inntak av pølser kan øke risikoen for tarmkreft.
  • Bearbeidet kjøtt er klassifisert som kreftfremkallende av WHO.
  • Norge har en av de høyeste forekomstene av tarmkreft i Europa.
  • Livsstilsfaktorer som kosthold, røyking og alkohol påvirker risikoen for tarmkreft.
  • Eksperter anbefaler å redusere inntaket av bearbeidet kjøtt for å minske kreftrisikoen.

Norske forskere uttrykker økende bekymring over sammenhengen mellom inntak av pølser og økt risiko for tarmkreft. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er bearbeidet kjøtt, inkludert pølser, klassifisert som kreftfremkallende for mennesker. Dette plasserer slike produkter i samme kategori som tobakk når det gjelder kreftrisiko.

Norge har en av de høyeste forekomstene av tarmkreft i Europa. Forskning indikerer at livsstilsfaktorer som kosthold, røyking og alkoholforbruk spiller en betydelig rolle i utviklingen av denne kreftformen. Spesielt har inntak av bearbeidet kjøtt blitt knyttet til økt risiko.

En studie publisert i Tidsskriftet for Den norske legeforening viser at redusert inntak av bearbeidet og rødt kjøtt, samt økt inntak av fiber og kalsium, kan forebygge et betydelig antall tilfeller av tarmkreft årlig. For kvinner kan bortfall av bearbeidet kjøtt og tilstrekkelig inntak av fiber og kalsium forebygge opptil 423 tilfeller av tykktarmskreft årlig. For menn er tilsvarende tall 530 tilfeller.

Professor Simon Dankel ved Universitetet i Bergen uttaler til NRK at økt inntak av ultraprosessert mat, som pølser, kan øke risikoen for kreft betydelig. Han påpeker at slike matvarer ofte inneholder tilsetningsstoffer som nitritt og nitrat, som er knyttet til kreftfremkallende effekter.

Eksperter anbefaler derfor å redusere inntaket av bearbeidet kjøtt for å minske risikoen for tarmkreft. Å velge ferskt kjøtt, fisk og plantebaserte proteinkilder, samt å øke inntaket av fiber gjennom frukt, grønnsaker og fullkornsprodukter, kan være gunstige tiltak for å fremme god tarmhelse.