Færøyene er i sorg etter at produksjonen av det populære smørepålegget Nøtte ble avsluttet 10. september 2025. Dette har ført til nasjonal bekymring og hamstring av de siste boksene.
Anslagsvis 42 prosent av Nøtte-produksjonen ble eksportert til Færøyene, noe som tilsvarer 0,76 bokser per innbygger i øyriket. Dette viser hvor dypt forankret pålegget er i færøysk matkultur.
Færøyingene har reagert med sorg og frustrasjon over nyheten. Journalist Sigurjón Einarsson fra den færøyske kringkasteren KVF uttrykte sin misnøye på X: "Har dere spist søm i Norge?!? Hvis Norge noensinne har tenkt seg å få Færøyene tilbake, så fortsetter dere å produsere Nøtte." Uttrykket "spist søm" tilsvarer det norske "det må ha klikket for deg".
Orkla avsluttet produksjonen av Nøtte etter 60 år grunnet lave salgstall og gammelt produksjonsutstyr som var vanskelig å vedlikeholde. Samme skjebne rammet også påleggsklassikeren Sunda.
Det diskuteres nå muligheter for lokal produksjon av Nøtte på Færøyene for å imøtekomme den store etterspørselen og bevare en viktig del av den færøyske matkulturen.