En ny studie publisert i tidsskriftet Cell Metabolism har avdekket at inntak av ultraprosessert mat kan føre til betydelige helseproblemer på bare noen få uker. Studien fulgte 43 unge menn som i to treukersperioder fikk servert to ulike dietter: én bestående av uprosesserte råvarer og én dominert av ultraprosessert mat som ferdigretter, snacks og søte drikker.
Resultatene var alarmerende. Deltakerne som spiste ultraprosessert mat, la i snitt på seg over én kilo fett på tre uker, til tross for at kaloriinntaket var likt mellom gruppene. I tillegg ble det observert økt kolesterolnivå, høyere blodtrykk og hormonelle ubalanser knyttet til energi og fruktbarhet. Sædcellene hos disse deltakerne viste redusert bevegelighet, og nivåene av viktige kjønnshormoner som testosteron og follikkelstimulerende hormon (FSH) ble forstyrret.
Forskerne fant også høyere nivåer av ftalater – kjemikalier fra plast som kan lekke ut i maten gjennom emballasje – i blodet til deltakerne som spiste ultraprosessert mat. Disse stoffene er kjent for å kunne påvirke hormonsystemet negativt.
Ifølge Nofima utgjør ultraprosessert mat nesten halvparten av utvalget i norske dagligvarebutikker. Dette inkluderer produkter som ferdigpizza, brus, energibarer, frokostblandinger, butikkjøpt brød, snacks og godteri.
Forskerne bak studien konkluderer med at selv et kortvarig inntak av ultraprosessert mat kan ha negative effekter på stoffskiftet og fruktbarheten hos menn. De anbefaler derfor å redusere inntaket av slike produkter for å bedre helsen.